Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Budapest I. ker. középiskolák képes leírás - Budapesti szakközépiskolák, szakiskolák, gimnázium.tlap.hu
részletek »

Budapest I. ker. középiskolák - Budapesti szakközépiskolák, szakiskolák, gimnázium.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: budapesti-kozepiskolak.tlap.hu » Budapest I. ker. középiskolák
Keresés
Találatok száma - 5 db
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium

Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium

A Jóisten megadta az esélyt az országnak, és megadta az esélyt a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnáziumnak is: 1997-ben újrakezdtük a tanítást. Mára az iskolai négy és hat évfolyamos képzéseinek keretében, 20 osztályban mintegy félezer diák tanul, akik minden reggel a Budai Vár, a Mátyás-templom és a Halászbástya sok száz éves falainak árnyékában érkeznek meg a gimnáziumba. Fenntartónknak és támogatóinknak köszönhetően magas színvonalú informatika-, fizika-, kémia-szaktanteremben, nyelvi laborban ismerkedhetnek meg növendékeink a számítástechnikával és az idegen nyelvekkel, egyedi kialakítású rajzteremben tanulhatnak a művészetről, országos versenyek megtartására is alkalmas szertornateremben tehetnek egészségükért, vagy éppen együtt imádkozhatnak csodálatosan meghitt hangulatú saját kápolnánkban. Nemzeti ünnepeink méltó megünneplésének biztosít helyszínt Parlamentre néző lenyűgöző panorámájával a Díszterem. Iskolai és iskolán kívüli programjainkon - a szórakoztató, nem pusztán az elméletre szorítkozó tanulmányi versenyeken, a táborokban és vízitúrákon -, melyeket lendületes, férfi kollégákat is nagy számban felvonultató tantestületünk tagjai szerveznek.

Kosztolányi Dezső Gimnázium

Kosztolányi Dezső Gimnázium

Kosztolányi Dezső Gimnázium - Az Attila Alapítvány közhasznú szervezetként támogatja az iskolában folyó oktatási és nevelési munkát. Főbb tevékenységi területei: a hátrányos helyzetű tanulók közösségi programokon való részvételének lehetővé tétele, a Kosztolányi Gála műsorának, a szalagavató ünnepélyek és a sportfoglalkozások anyagi hátterének biztosítása.

Petőfi Sándor Gimnázium

Petőfi Sándor Gimnázium

Iskolánkat 1892-ben alapították. A kezdeti évek nehézségei után Buda egyik leggyönyörűbb részén, a Várhegy és a Tabán közötti völgyben épült fel az iskola és 1900-tól ott áll a mai napig. A kezdetben háromemeletes épület a II. világháborúban elvesztette harmadik emeletét. Az épület mögött a királyi Vár, az iskola előtt a Horváth kert húzódik. Az iskola 1921-ig I.kerületi Állami Főgimnázium néven, 1921 és 1946 között Verbőczy István Gimnázium, 1946 óta Petőfi Sándor Gimnázium néven működik. Kezdetben fiúiskola, koedukált osztályokat 1963 óta indít. Jelenleg kb 420 tanulónk van. Az iskola fennállása során több profilváltáson esett át és szinte minden alkalommal tudott maradandót nyújtani. Az 1924 és 1942 között reálgimnáziumként működtünk, a hetvenes években pedig az ország egyik legjobb fizikatagozata működött itt. A hatvanas és hetvenes években országos ismertségű zenei élet folyt az iskolában, saját kamarazenekarral és kórussal, saját építésű orgonával. A zeneterem 2003 márciusa óta a zenei együttes alapítójának és karnagyának, Abszinger Gyula tanár úrnak a nevét viseli. Csaknem két évtizeden át, 1972 és 1991 között Budapest legismertebb sportgimnáziuma voltunk.

Szent Gellért Gimnázium

Szent Gellért Gimnázium

Iskolánkat Budán, a Gellért-hegy közelében 1993-ban alapította a Krisztinavárosi Havasboldogasszony Plébánia. A nyolc osztályos általános iskola 1997-ben négy évfolyamos gimnáziummal bővült, így diákjaink számára 12 éven keresztül biztosíthatjuk a katolikus szellemiségű, korszerű ismereteket nyújtó nevelést és oktatást. Iskolánk eredendően a vallásukat gyakorló katolikus családok gyermekeinek kíván szellemi-lelki és közösségi szempontból egyaránt növelő közeget biztosítani. A XXI. század elején a katolikus iskolának ugyanakkor missziós küldetése is van. Ezért felvállaljuk azt a szülői igényt is, hogy a gyermek és családja az egyház közösségéhez egyre elkötelezettebben kötődjön. Ez adott esetben a katekézis kezdetét és a szentségek vételére való felkészítést is jelenti. Iskolánkban megtalálhatják helyüket a keresztény értékrendet elfogadó átlagos képességű és a kiemelkedően tehetséges diákok egyaránt. A tehetség felismerését és kibontakoztatását kiemelt feladatunknak tekintjük. Célunk olyan, szűkebb-tágabb környezetükért is felelősséget és feladatot vállaló fiatalok elindítása, akik felismerve saját küldetésüket hazánk aktív polgáraivá válnak.

Toldy Ferenc Gimnázium

Toldy Ferenc Gimnázium

A Toldy Ferenc Gimnázium alapításának éve: 1854. A kezdetben Budai Császári és Királyi Felsőreáliskolának nevezett, német nyelvű intézmény császári rendelettel alapíttatott a Leo Thun kultuszminiszter nevéhez fűződő Organizations Entwurf , azaz az osztrák közoktatást szabályozó rendelet szellemében. A reáliskola célja az alapfokú ipariskolák és a 'technikai iskolák' (vagyis műszaki egyetemek) közötti átmenet, a középfokú oktatás biztosítása, előkészítés a technikai iskolai tanulmányokra, és természetesen a német szellem erősítése a tanítási nyelv révén. (Magának a középfokú reáliskolának a létrejöttét azonban már a magyar reformnemzedék legkiválóbbjai, így Széchenyi és Deák is szorgalmazták.)

Tuti menü